Een tennisarm, ook wel bekend als tenniselleboog, ontstaat niet alleen door het spelen van tennis. Deze blessure treedt op wanneer de aanhechtingsplek van de onderarmspieren aan de buitenkant van de elleboog geïrriteerd raakt. Dit gebied, de buitenste elleboogknobbel, veroorzaakt pijn bij het knijpen van de hand, het naar achteren buigen van de pols en het naar buiten draaien van de onderarm. De pijn bevindt zich rond de buitenste elleboogknobbel en kan uitstralen naar de onderarm. Deze uitstralende pijn wordt vaak als zeer hinderlijk ervaren en is meestal goed herkenbaar.

Definitie van tennisarm of golfelleboog

Een tennisarm of golferselleboog is een steriele ontsteking aan de buitenkant van de elleboog, waar de pezen aan het bot zijn bevestigd. Deze ontsteking ontstaat als reactie op irritatie, bijvoorbeeld door overbelasting of door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde bewegingen. Hierbij kunnen kleine scheurtjes ontstaan ter hoogte van de oorsprong van de spier bij de elleboog, wat kan leiden tot littekenweefsel en uiteindelijk pijnklachten. Bij chronische elleboogpijn houden de klachten langer dan drie maanden aan. De medische benaming voor deze aandoening is epicondylitis lateralis.

Pronatie en supinatie elleboog: de functie van de elleboog in dagelijkse activiteiten

De elleboog functioneert als een scharniergewricht dat het mogelijk maakt om de arm te buigen en te strekken. Daarnaast werkt het als een draaigewricht, waarmee de onderarm gedraaid kan worden, zodat de handpalm omhoog (supinatie) of omlaag (pronatie) wijst. Deze bewegingen zijn essentieel voor diverse dagelijkse activiteiten, zoals het reiken naar voorwerpen en het buigen van de arm naar het lichaam.

Anatomie van de elleboog

De elleboog is het gewricht dat de bovenarm met de onderarm verbindt en is een synoviaal gewricht wat veel bewegingsvrijheid heeft. Dit gewricht bestaat uit een holte in één bot waarin een ander bot past, bedekt met glad hyalien kraakbeen. Een synoviaal membraan, gevuld met vloeistof, smeert en beschermt het gewricht, zodat het soepel beweegt. De elleboog combineert de eigenschappen van een scharnier- en draaigewricht. Spieren, bestaande uit rekbare vezels, zijn aan de botten van de arm bevestigd en zorgen voor beweging. Ligamenten verbinden de botten en dragen bij aan de stabiliteit van de elleboog.

Symptomen golferselleboog of tennisarm

  • Tennisarm: pijn aan de buitenkant van de elleboog
  • Golferselleboog: pijn aan de binnenkant van de elleboog
  • Soms uitstraling van de pijn naar de onderarm, pols en hand
  • Verlies van kracht en mogelijk coördinatiestoornissen

Oorzaken tennisarm, padelarm of golferselleboog

Chronische overbelasting van de pees is de belangrijkste oorzaak van deze aandoening. Dit gebeurt wanneer de strekspieren van de hand, pols of onderarm herhaaldelijk worden gebruikt om dezelfde beweging uit te voeren. Activiteiten die een combinatie vereisen van een knijpbeweging met de hand en een draaibeweging van de arm, zoals zwaar handwerk, het tillen van lasten, bandwerk, typen of het gebruik van een computermuis, kunnen leiden tot een tennisarm. Blokkades in de nek, rug, schouders of pols kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een tenniselleboog.

Behandeling tennisarm, padelelarm en golferselleboog

De behandeling van een tennisarm, padelgerelateerde elleboogklachten of golferselleboog richt zich op het verlichten en verhelpen van uw specifieke symptomen. De behandeling bestaat uit twee onderdelen: professionele sessies met een massage- en bindweefseltherapeut en het stimuleren van beweging met tennisarm oefeningen. We zetten verschillende specialisaties in, zoals FasciaTouch, SportTouch, Cuppingtherapie en KlassiekeTouch, om het beste resultaat voor u te bereiken.

Wat klanten over ons zeggen