De nek is een kwetsbaar deel van ons lichaam. Het moet een aanzienlijk gewicht dragen en bevat veel zenuwen van de hersenen naar de rest van het lichaam. Geen wonder dus dat nekklachten veelvoorkomend zijn. In Nederland krijgt ongeveer twee op de drie mensen te maken met nekpijn, wat het, na schouder- en rugklachten, een van de meest voorkomende klachten maakt. Veel mensen krijgen fysiotherapie voor nekklachten. Hoewel nekpijn vaak onschuldig is, kan het wel veel ongemak veroorzaken.
Definitie van nekklachten
Nekklachten omvatten pijn in de nek, al dan niet met bewegingsbeperkingen. Ze behoren tot de meest voorkomende problemen van het bewegingsapparaat.
Pijn in nek en schouders
In de meeste gevallen ontstaan nekklachten door verstoringen in de samenwerking van de bewegende delen in de nek. Als verbinding tussen hoofd en lichaam is de nek bijzonder flexibel, maar factoren zoals stress en een verkeerde houding kunnen pijn veroorzaken die soms uitstraalt naar de schouders en armen. Ook een gebrek aan beweging of langdurig onderuitgezakt zitten kan nekklachten verergeren.
Anatomie van de nek
De nek vormt het bovenste deel van de wervelkolom en bestaat uit zeven wervels (C1 t/m C7). Het hoofd rust op deze wervels, waarbij de atlas (C1) en de axis (C2) samen de rotatie van het hoofd mogelijk maken. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven (kraakbeenringen), die fungeren als schokdempers. De stabiliteit van de wervels wordt ondersteund door een complex bandenapparaat, terwijl de zenuwen van de armen door kleine openingen tussen de wervels lopen.
De nek is verantwoordelijk voor de ondersteuning en beweeglijkheid van het hoofd. Het is daarmee het meest flexibele deel van de wervelkolom. De nekspieren omvatten zowel spieren van de rug als van de schedel en zijn onderverdeeld in grote spieren die het hoofd bewegen en kleinere spieren die zorgen voor stabilisatie.
Functie van de nek in dagelijkse activiteiten
De nekspieren maken bewegingen mogelijk en zorgen dat het u het hoofd stil kunt houden, bijvoorbeeld tijdens het lezen. De samenwerking van botten, gewrichten, spieren en zenuwen zorgen dat het hoofd rechtop en soepel in alle richtingen kan bewegen. De nek maakt bewegingen mogelijk zoals:
- Extensie: strekken van de nek (normaal: 85°)
- Flexie: buigen van de nek (normaal: 45-50°)
- Lateroflexie: zijwaarts buigen (normaal: 40°)
- Rotatie: draaien van het hoofd om zijn as (normaal: 90°)
Symptomen van nekklachten
Veelvoorkomende symptomen van nekklachten zijn:
- Zeurende of scherpe pijn in de nek
- Stijfheid van de nekspieren
- Beperkte bewegingsvrijheid, wat het draaien van de nek bemoeilijkt
- Uitstralende pijn naar schouders, hoofd of armen, soms met krachtverlies en/of tintelingen in de handen
- Hoofdpijn, kaakpijn of pijn die uitstraalt naar de schedel en de ogen
Nekpijn oorzaken
Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben, waardoor de precieze oorzaak soms moeilijk vast te stellen is. Mogelijke oorzaken zijn:
- Houding: langdurig in dezelfde houding zitten, zoals achter een computer of het gebruik van een telefoon of tablet kan klachten veroorzaken.
- Overbelasting: zwaar lichamelijk werk kan de nekspieren overbelasten.
- Spierschade: overbelasting of een blessure kan leiden tot schade aan de spieren, wat kan resulteren in verdikkingen en verklevingen, ook wel bekend als spierknopen of ‘triggerpoints’ in de nek. Deze knopen beperken de zuurstoftoevoer naar de spieren, waardoor deze extra gespannen raken en nekproblemen veroorzaken.
- Hoge werkdruk & stress: langdurige spanning door stress kan nekklachten veroorzaken, vaak gaat dit gepaard met schouder- en rugklachten.
Specifieke nekklachten met een duidelijke oorzaak kunnen langer aanhouden:
- Botontkalking (osteoporose): verlies van botmassa verzwakt de nek.
- Artrose: slijtage kan tussenwervelschijven dunner maken, waardoor de kwaliteit van het kraakbeen afneemt. Hierdoor komen de wervels dichter op elkaar te zitten en schuren uiteindelijk over elkaar heen. Dit kan pijn en bewegingsbeperkingen kan veroorzaken, vooral bij het draaien van het hoofd.
- Nekhernia en klachten: er lekt vocht uit een tussenwervelschijf dat vervolgens tegen een zenuw drukt. Dit kan pijn, zowel lokaal als uitstralend naar de arm, hand of de vingers veroorzaken. Krachtverlies en aanhoudende pijn komen vaak voor, net als het moeizaam bewegen van de nek door pijn en blokkades.
- Whiplash: een plotselinge beweging van de nek, zoals bij een ongeluk of botsing tijdens het sporten, kan schade aan de nek veroorzaken. De nek klapt eerst naar achteren en dan naar voren, wat schade veroorzaakt aan de nek.
Nekklachten behandeling bij De Elvenhoeve
Onze behandelingen richten zich op het verlichten en verhelpen van uw specifieke nekklachten. Voorafgaand aan de behandeling voor nekklachten nemen we een vragenlijst met u door om te bepalen waar de oorzaken van uw klachten liggen. Na het intakegesprek stellen we een persoonlijk behandelingsplan op om de nekpijn te behandelen, afgestemd op uw situatie en conditie.
De behandeling bestaat uit twee onderdelen: professionele sessies met een massage- en bindweefseltherapeut en het stimuleren van beweging. Door oefeningen voor nekklachten te doen en de massage, verlichten we samen uw nekpijn. We maken gebruik van diverse specialisaties zoals FasciaTouch, SportTouch en KlassiekeTouch om het beste resultaat te bereiken.