Littekens kunnen storend zijn, ongeacht of ze zijn ontstaan door een ongeval, een operatie of acne. Ze vormen zich wanneer de diepere huidlagen, zoals de lederhuid, beschadigd raken. Bij schade maakt de huid bindweefsel aan om het gebied te herstellen. Dit weefsel, dat voornamelijk uit collageen bestaat, helpt de wond te sluiten. Hoe groter de schade, hoe langer de genezing en hoe groter de kans op een zichtbaar litteken. In eerste instantie kan een litteken rood en gevoelig zijn, maar na verloop van tijd wordt het sterker en neemt de roodheid af. Bij verstoringen in het genezingsproces kan echter een afwijkend litteken ontstaan. Daarom raden we aan om kort na het ontstaan van een litteken een afspraak te maken voor een behandeling van littekens. Hoe sneller we kunnen beginnen, hoe beter het litteken zal genezen.

Soorten littekens en hun kenmerken

  • Onrijp litteken: een jong litteken dat vaak rood en iets verheven is. Na enkele maanden wordt het meestal vlakker en krijgt het een kleur die dichter bij de huidskleur ligt. Klachten zoals jeuk en pijn nemen af.
  • Hypertrofisch litteken: dit litteken is rood en verdikt en blijft beperkt tot de randen van de oorspronkelijke wond. Het kan jeuken en ontstaat meestal binnen enkele maanden na de verwonding. Na 6 tot 8 maanden neemt de roodheid af en het litteken stabiliseert, dit proces kan tot twee jaar kan duren.
  • Keloïd-litteken: een verdikking die buiten de oorspronkelijke wondranden groeit. Deze littekens ontstaan snel, maar ook soms pas jaren na de schade. Keloïden verschijnen vaak op de oren, borst, rug en schouders, vooral bij mensen met een donkere huid.
  • Atrofisch litteken: dit litteken ligt onder het huidoppervlak door een tekort aan bindweefsel, bijvoorbeeld door infecties, druk op de wond, bestraling, medicijngebruik of slechte doorbloeding.
  • Wijdverspreide littekens: ontstaan vaak na operaties of brandwonden en kunnen een groter gebied beslaan dan de oorspronkelijke schade.
  • Brandwonden littekens: de ernst van het litteken hangt af van de diepte van de brandwond. Derdegraads brandwonden veroorzaken vaak ernstige littekens.
  • Striae: dit zijn littekenstrepen die ontstaan door snelle uitrekking van de huid, bijvoorbeeld bij zwangerschap of gewichtstoename. Striae verschijnt als strepen die eerst roze, paars of rood zijn en worden uiteindelijk wits.
  • Acne littekens:
    deze littekens kunnen putjes, gaatjes en onregelmatigheden in de huid veroorzaken. Ze ontstaan vaak na ontstekingen van de huid op de wangen, kin, slapen en schouders. Acne littekens verwijderen lukt niet volledig, maar de littekens verminderen wel dankzij onze behandeling.

De klachten bij littekens

Littekens kunnen ongemak veroorzaken, zoals jeuk, pijn, aanhoudende roodheid, verdikte roze strengen, een trekkend gevoel, bewegingsbeperkingen of cosmetische bezwaren.

Littekencontractuur

Soms trekt een litteken samen, waardoor de huid minder rekbaar wordt en bewegingsbeperkingen kunnen optreden, bijvoorbeeld bij een vinger of ander lichaamsdeel. De mate van beperking is afhankelijk van de locatie en ernst van de contractie.

Het wondgenezingsproces

Het genezingsproces van een wond kent vier fasen:

  1. Stolling: het bloeden stopt en er vormt een korst
  2. Ontstekingsfase: het lichaam bestrijdt infecties onder de korst
  3. Proliferatiefase: nieuw weefsel wordt opgebouwd, dit is aanvankelijk dik en rood
  4. Remodelleringsfase: het weefsel herstelt zich verder en raakt bedekt met nieuw weefsel, deze fase kan tot twee jaar kan duren

Hoe ziet een gezond litteken eruit?

Een goed genezend litteken is in het begin vaak wat roder en onderhuids verdikt. Na enkele weken tot maanden wordt het litteken zachter en uiteindelijk wit. Bij mensen met een getinte huid kan het litteken langer donker blijven.

Factoren die een rol spelen bij littekenvorming

De kans op littekenvorming wordt beïnvloed door factoren zoals leeftijd, erfelijkheid, afkomst, leefstijl, wondinfecties en het krabben aan korstjes. Littekens na een operatie genezen vaak beter door de nette hechtingen.

Littekens genezen: kunnen littekens verdwijnen?

Volledig verdwijnen kunnen littekens helaas niet, maar behandeling kan de zichtbaarheid en textuur aanzienlijk verbeteren. Behandelingen verlichten vaak ook klachten zoals een trekkend gevoel of bewegingsbeperkingen. Bij De Elvenhoeve gebruiken we speciale producten, ook aan te schaffen voor thuisgebruik, die de huid voeden, hydrateren en versterken om het genezingsproces optimaal te ondersteunen.

Behandeling littekens

Hoe eerder een litteken wordt behandeld, hoe beter het resultaat. Zodra de huid volledig genezen is en er geen korsten meer zijn, kan de behandeling starten om het litteken te verbeteren. Zelfs littekens van jaren oud hebben baat bij onze littekens behandeling.
U kunt bij ons terecht voor onder andere striae behandeling, keloïd litteken behandeling, hypertrofisch litteken behandeling en behandeling voor de overige litteken soorten.
Onze aanpak wordt aangepast aan het type litteken, uw klachten, de conditie van het weefsel en uw persoonlijke wensen en doelen. We maken gebruik van diverse technieken, zoals Body peelTouch, FasciaTouch, BindweefselTouch en Resurfacing, afgestemd op de conditie van uw huid.

Wat klanten over ons zeggen