Onze huid heeft een natuurlijke barrière die ons beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën, virussen, UV-straling en andere schadelijke stoffen. Deze barrière bestaat uit huidcellen die als een stevig schild samenwerken. Naast bescherming zorgt de huidbarrière er ook voor dat vocht in de huid blijft, waardoor de huid soepel en gehydrateerd blijft.
Wanneer deze barrière beschadigd raakt, kan de huid minder goed beschermen. Schadelijke stoffen kunnen dan makkelijker binnendringen en de huid reageert hierop door het immuunsysteem te activeren. Een belangrijke speler in dit proces is de Langerhanscel, die als de bestuurder fungeert. Zodra deze cel merkt dat er iets mis is, geeft hij een signaal ‘de taak’ aan de boodschappers aan ons immuunsysteem: de onstekingcellen, om in actie te komen. Vervolgens wordt de zogenaamde ‘mestcel’ geactiveerd, deze cel zou u kunnen zien als de vuilnisman, hij is er verantwoordelijk voor dat de schadelijke indringers worden opgeruimd. Deze cel produceert histamine. Dit stofje zet een ontstekingsreactie in gang, bedoeld om indringers op te ruimen.
Normaal gesproken is dit een gezond en nuttig proces. Maar als de huidbarrière langdurig beschadigd is, gebeurt dit te vaak en te heftig. De huid verliest daarnaast ook veel vocht, waardoor droogheid ontstaan. Dit samenspel van vochttekort en overmatige ontstekingsreacties kan ervoor zorgen dat een huid zich ontwikkelt tot een (over)gevoelige huid.
Daarom is het bij het verzorgen van een (over)gevoelige huid noodzakelijk om te beginnen met het herstellen van uw huidbarrière. Een gezonde barrière helpt de huid zichzelf beter te beschermen en zorgt voor een evenwichtige, rustige huid. Ons behandelplan heeft hier dan ook de eerste focus liggen!