Een blessure kan een grote impact hebben op uw dagelijks leven en sportieve prestaties. Vooral chronische blessures, ook wel overbelastingsblessures genoemd, ontstaan vaak door herhaaldelijk verkeerd uitgevoerde bewegingen. Dit leidt tot overbelasting van spieren en pezen.

Sportblessures worden meestal ingedeeld in twee categorieën: acuut en chronisch. Bij acute blessures, zoals botbreuken, spierscheuren of verstuikingen, is de oorzaak vaak duidelijk. Chronische blessures ontstaan daarentegen geleidelijk, meestal door langdurige overbelasting. Ontdek hoe wij uw blessure behandelen.

Overbelasting is een van de belangrijkste oorzaken van blessures. Blessures door overbelasting ontstaan door zware lichamelijke inspanning, een verkeerde houding of intensieve sportbeoefening. Hoewel regelmatige beweging goed is voor spieren, botten en gewrichten, kan het soms misgaan. Een spier kan te ver uitrekken, een gewricht kan verdraaien of een pees kan scheuren, wat leidt tot pijn en functionele beperkingen.

Veelvoorkomende oorzaken van sportblessures

  • Het te snel opvoeren van de trainingsintensiteit
  • Het herhaaldelijk uitvoeren van eenzijdige bewegingen
  • Verkeerd schoeisel of onvoldoende ondersteuning
  • Een combinatie van intensieve sportbeoefening en zwaar werk

Acute blessures kunnen chronisch worden als u deze niet tijdig laat behandelen. Het is daarom belangrijk om signalen van overbelastingsblessures serieus te nemen.

Chronische blessures ontwikkelen zich meestal geleidelijk. In het begin kunnen uw klachten licht zijn, maar deze verergeren vaak na verloop van tijd. Het proces verloopt doorgaans in vijf stadia met de bijbehorende sportblessures symptomen:

  1. Beginnende klachten: lichte pijn, stijfheid en vermoeidheid na het sporten, welke enkele uren later verdwijnen.
  2. Vroege klachten: pijn bij aanvang van het sporten, wat tijdelijk verdwijnt, maar later terugkomt. Napijn duurt langer en gaat gepaard met ochtendstijfheid en drukpijn.
  3. Voortdurende klachten: pijn is aanwezig tijdens het sporten en blijft dag en nacht aanhouden. Sportprestaties nemen af.
  4. Chronische pijn: de pijn belemmert sporten volledig.
  5. Ernstige klachten: zelfs in rust blijft de pijn aanwezig en langdurige rust biedt geen verlichting.

Bij sporters komen verschillende soorten blessures vaak voor, waaronder:

  • Enkelblessures
  • Achillespeesblessures
  • Spierscheuren, zoals een zweepslag
  • Shin splints (pijn aan het scheenbeen)
  • Knieblessures symptomen
  • Hamstring- en liesblessures
  • Schouderklachten
  • Rug- en nekklachten door sporten
  • Golfersellebogen en tenniselleboog klachten

Behandeling van blessures

Wanneer u klachten ervaart, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen en tijdig de sportblessure te behandelen. Onze behandelingen bevorderen het herstel en richten zich op het verminderen van pijn en het herstellen van de functie.

Bindweefseltherapie tegen blessures

De behandeling van blessures is gericht op het verlichten en verhelpen van uw specifieke symptomen. De therapie omvat professionele sessies met een massage- en bindweefseltherapeut. Afhankelijk van uw klachten worden technieken zoals FasciaTouch therapie, SportTouch, cuppingtherapie voor sportblessures en KlassiekeTouch ingezet om het beste resultaat te bereiken. Voor enkelblessures behandeling, shin splint behandeling, spierscheuren herstellen, hamstringblessure herstel en schouderklachten behandeling; we zetten een combinatie van technieken in om de blessure te verhelpen.

Tijdens het behandeltraject wordt vaak gekozen voor “relatieve rust”: activiteiten worden aangepast om piekbelasting te vermijden. Wanneer klachten zoals ochtendstijfheid en pijn verminderen, mag u de belasting geleidelijk verhogen

Blessures voorkomen is beter dan genezen – massages tegen blessures

Voorkomen is beter dan genezen. Regelmatige spierverzorging helpt om fit en blessurevrij te blijven. Door vroegtijdige behandeling pakt u beginnende klachten aan voordat ze verergeren.

Preventieve behandeling voor blessures draagt bij aan:

  • Sneller spierherstel
  • Verbeterde bewegingsvrijheid
  • Een lagere kans op toekomstige blessures

Bij onze sportblessure behandeling, waarin de nadruk ligt op preventie, maken wij gebruik van gespecialiseerde technieken zoals FasciaTouch, SportTouch en KlassiekeTouch. Deze methoden zijn erop gericht uw lichaam in optimale conditie te houden en blessures te voorkomen.

Wat klanten over ons zeggen