Wist u dat uw huid beschikt over een ingenieus beschermingssysteem tegen schadelijke UV-stralen? Pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd, spelen hierin een centrale rol. Deze bijzondere cellen bevinden zich in het onderste gedeelte van de opperhuid, in de levende laag die het stratum basale wordt genoemd.
De belangrijkste taak van pigmentcellen is bescherming. Wanneer uw huid wordt blootgesteld aan UV-straling, geven de pigmentcellen kleine ‘pakketjes met pigment’ af aan de omliggende huidcellen. Deze pigmentpakketjes, die we kennen als melanine, functioneren als een soort parasolletjes die de huidcellen beschermen tegen schadelijke stralen. Als er veel pigment wordt afgegeven aan een groepje huidcellen, kan er een ophoping van pigment ontstaan. Dit kan resulteren in zichtbare pigmentvlekjes.
De Invloed van Hormonen en Stress
De aanmaak van pigment wordt gestuurd door het hormoon MSH (melanocyten-stimulerend hormoon), dat wordt geproduceerd in de hypofyse. UV-straling is een belangrijke prikkel voor de productie van dit hormoon, maar ook andere factoren zoals zwangerschap, de menopauze en zelfs stress kunnen de aanmaak van MSH stimuleren.
Stress speelt hierin een interessante rol. Stresshormonen zoals cortisol kunnen de werking van pigmentcellen beïnvloeden, wat kan leiden tot pigmentvlekken. Dit verband tussen stress en pigmentatie laat zien hoe nauw ons immuunsysteem en onze huid met elkaar verbonden zijn.
Heeft u vragen over pigmentatie of wilt u advies over hoe u uw huid het beste kunt verzorgen? Wij helpen u graag om uw huid gezond en egaal te houden!